Geodesic dome greenhouse

May 8th, 2016. Post by Quinta do Vale

Back in July 2012 we dug a chunk out of the mountainside in preparation for a ferrocement rainwater harvesting tank. Plans for the tank were later shelved due to budget constraints, but a good use for the site was never in doubt. It’s one of the few parts of the quinta to have sun at winter solstice, so was perfect for a greenhouse.

Geodesic dome greenhouse site

The site as it stood was suited to a rectangular structure. A couple of years ago I figured I could use the frame of an old cottage-style tent to make a greenhouse.

An old frame tent frame for a greenhouse?

A southeasterly gale soon convinced me it wasn’t up to the task.

Perhaps not ...

But both the tent frame and an off-the-shelf polytunnel would be missing the opportunity to use the thermal mass of the solid bedrock back wall of the site within the structure. I went looking for second-hand polytunnels online thinking I could remove the legs down one side, but I couldn’t find any with the right dimensions and somehow it didn’t seem a very satisfactory solution anyway, especially since the back wall wasn’t a consistent height. The only answer seemed to be a bespoke construction.

Liam, the engineer of the water tanks here, also builds geodesic domes for festivals and the like. We’d often discussed the idea of a geodesic dome greenhouse. It would be different, but far more importantly, did it make sense?

I played around with drawings and Sketchup models for a while, seeing how easily I could fit in all the things I wanted to fit into the greenhouse, and came to the conclusion a dome was by far the better option. Its height allowed for many different internal levels for cultivation which made much better use of the site than a polytunnel or some sort of rectangular construction could. Turning the bedrock back wall into a curve would increase the surface area and absorb more heat. If the different levels were built with stone and filled with the rubble we removed, it would increase the amount of thermal mass still further. The dome shape also offers much better wind resistance. And Liam could build the dome to the site, so we could accommodate the changing heights of the back wall and extend it over an outcrop of particularly solid bedrock at the entrance. Doing this, we figured we could just about squeeze in an 8m 5/8 3V with part of it cut away to fit the slope. This on a site which measured roughly 7x5m at outset.

So at the end of 2015, work began on site preparations, removing more of the back wall to turn it into a curve, and shaping the downhill side of the slope to accommodate the front edge of the dome. I was able to fine-tune my Sketchup model as I prepared the site and then work from it. Meanwhile, Liam made the frame using the same model.

Greenhouse site preparation

The frame went up in December. It fitted the site perfectly with only a bit of rock breaking to accommodate the bracing bars. (These were necessary to give the frame more rigidity since it isn’t a full hemisphere standing on level ground.)

Geodesic dome greenhouse erection - first layer

The first layer

Geodesic dome greenhouse erection - second layer

The second layer

Geodesic dome greenhouse erection - third layer

The third layer

Geodesic dome greenhouse erection - final layer

The final layer, completing the dome

Geodesic dome greenhouse - view down the valley to the village

View down the valley to the village

Geodesic dome greenhouse - the dome fits snugly into the hill

The dome fits snugly into the hill – there’s only just enough room

Geodesic dome greenhouse - the entrance is one layer up, so we will build a terrace for it

The entrance is one layer up so we could extend the dome over an outcrop of particularly solid bedrock. It’s an extruded polygon, which was my contribution to the design. We will build up to it

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , ,

2 Responses to “Geodesic dome greenhouse”

  1. Kyle Says:

    This is super cool! Definitely plenty of space in that thing to fit all your favorite plant buddies. Have you finished it yet? Wish I could see pictures! By the way… What material are the bars?

  2. Quinta do Vale Says:

    Thanks. No, not finished yet but nearly done with the groundworks. There’ll be more posts as we move on with it. The bars are galvanised steel tubing.

Leave a Reply